HET MAKEN VAN ‘BEALE STREET, MEMPHIS – And from his trumpet flows the sound of honey mixed with liquid fire (acryl op canvas 60×80 cm)’

01. Ik start altijd met een tekening/schets op basis van mijn (reis)foto’s. Vaak heb ik ook al een kleurenpalet voor de uiteindelijke versie.

02. De compositietekening vereenvoudig ik tot een beperkt aantal grijstinten.

03. Ik vind het fijner te werken op een canvasdoek dat al geschilderd is in een kleurtoon die ongeveer overeenkomt met een kleur voor de uiteindelijke versie. Dat maakt het eenvoudiger om kleuren te mengen en af te stemmen op elkaar.

04. Met een penseel en verdunde Van Dijck bruin breng ik de schets over op het canvasdoek.

05. Ik start met het aanbrengen van de middentonen uit het kleurenpalet.

06. Het is daarna gemakkelijker om de lichtere en donkere tonen hier op af te stemmen.

07. Wanneer de lichtste en donkerste (vaak niet echt wit of zwart) zijn aangebracht wordt het al wat duidelijker.

08. Soms breng ik nog wat contourlijnen rondom de figuren aan. Dan heb ik wat ‘houvast’ als ik hierna met de penseel verder ga tekenen.

09. Met een penseel en zwarte verf ga ik tekenen. Ik kijk niet meer naar de oorspronkelijke tekening/schets. Op basis van mijn herinnering ga ik sommige aspecten wat verduidelijken. Soms teken ik willekeurige vormen er bij. Daarbij probeer ik steeds in het schemergebied tussen abstractie en realisme te blijven. Het uiteindelijke werk moet ook voldoende ruimte bieden voor ‘fantasie’ en ‘ontdekken’.

10. En daarna de zijkanten afwerken zodat geen lijst nodig is.

11. En tenslotte, het plaatsen van het werk op de juiste plaats: de muur.

Facebook
Instagram