STATEMENT

Elk jaar reis ik enkele maanden door een ver land. Andere leefwijzen, gebruiken en zienswijzen stellen mijn eigen waarden en normen telkens weer ter discussie. Vaak is een herinnering anders dan een oude reisfoto lijkt weer te geven. Zijn mijn herinneringen in de loop der jaren gewijzigd? Of was de oude foto niet representatief voor de situatie? Wat is de waarheid en wil ik die ook wel precies kennen?
Bij mijn schilderijen werk ik vaak met materiaal uit mijn groot reisarchief als uitgangspunt. Ik vertaal een uitsnede of collage in grove kleurvlakken die staan voor de onduidelijke herinneringen. Daarna begin ik aan een ‘nieuwe reis’ over het canvasdoek; met de penseeltekening die ontstaat probeer ik soms het oorspronkelijke beeld te ‘reconstrueren’ maar vervolgens ook weer mijn eigen waarheid te creëren.
De twee dimensies in het werk zorgen voor een dialoog tussen de nieuw getekende realiteit en de grove gekleurde herinneringen. De interactie tussen beide dimensies geeft elk schilderij een diepere gelaagdheid die steeds weer nieuwe details en herinneringen oproept terwijl andere weer verdwijnen.

BIOGRAFIE

Mijn kunstenaarsloopbaan startte met een opleiding aan de afdeling Grafiek aan de Academie der Beeldende Kunsten te Arnhem. Daarna volgde een lange, afwisselende carriere als grafisch vormgever, illustrator (o.a. Volkskrant, vpro-gids), docent, popmuzikant, componist filmmuziek/commercials en wereldreiziger.
Tientallen jaren als gitarist in diverse bands resulteerde uiteindelijk in het succesvolle 2-mans project Black Market Audio. De aanstekelijke, dansbare instrumentale muziek is veelvuldig gebruikt in commercials (Michelob, Toyota, Renault, Bufetti), TV-series en films. De albums ‘Autorama’ en ‘Shake’ zijn uitgebracht in Japan en Italië.
Met Black Market Audio heb ik ook de research/vormgeving gedaan voor twee compilatie-cd’s; ‘Dutch Rare Groove’ en ‘Dutch Exotica’. Die laatste compilatie is ook al voorbeeld van de combinatie van reizen en een passie (in dit geval muziek).
Onder de naam BlueHipster maakte ik veel cartoons, illustraties (o.a. Volkskrant, vpro-gids) en schilderijen.
Op YouTube staat een verzameling van 21 multimedia-projecten waarin mijn passies reizen, muziek, poëzie en kunst samenkomen, te bereiken via mijn website.
In 2010 keerde ik vanuit Utrecht terug naar mijn geboortestreek en opende een woonhuis-galerie ‘De Heerlijkheid van Wisch’ in Terborg. Na een periode van diverse projecten en experimenten heb ik inmiddels mijn eigen persoonlijke beeldtaal gevonden.

EXPOSITIES (selectie):
2022 12 aug – 11 sep Foto21 Bredevoort (Kunstrijders)
2022 15-31 juli Kunstbalkon Kassel Duitsland (Kunstrijders, tijdens Dokumenta)
2021 augustus – Driekoningenkapel Doetinchem (Kunstrijders)
2020 07 augustus – 27 september Koppelkerk Bredevoort (Kunstrijders)
2020 maart Sint-Galluskerk Angerlo
2019 augustus-september Arkaden Bocholt
2019 Kunst in de Winkel Aalten
2019 22 juni t/m 22 sept Eye-Candy23 Galerie Anita Ammerlaan Roosendaal
2019 08 april t/m 04 mei Bibliotheek Hengelo (Ov)
2019 03 maart t/m 07 april 2019 Galerie Orso d’Oro – Wehl
2016 Augustus-September – expositie Sluijter & Meijer Witte de Withstraat 48A Rotterdam
2011 Koepeloven, DRU expositie “Overgangsriten” ledenkunstenaarscollectief Breekijzer
2010-2019 Galerie ‘De Heerlijkheid van Wisch’ Terborg
2010-2014 Warnars & Warnars Kunsthandel in Naarden-Vesting
2010 September – Open Art Fair Utrecht
2009 7 november – Kunst Strip Beurs Utrecht

www.berttaken.nl
www.facebook.com/berttaken
www.instagram.com/berttaken

Facebook
Instagram